Mat och dryck Trädgård/odling

Därför köper jag inte majs längre

Majs är lätt att förodla

Igår fick jag äntligen ut majsen som jag egentligen inte trodde jag skulle hinna med i år. Känner att jag sått för sent men det är det här som är det roliga med odling. Att jag kan prova mig fram och se vad jag lär mig för nytt på vägen.

Jag tycker majs är väldigt enkelt att förodla och dom gror väldigt fort om dom står varmt och man håller sådden fuktig.

Majs är lätt att förodla

Och i år provade jag också att förodla i solid blocks som ni vet ja nämnt tidigare i inlägg här och det gick ju hur bra som helst. Så himla smidigt att jobba med både när jag ska förså och plantera ut.

En planta i soil blocks
En planta i ett soil blocks

Första året på friland med majs

Jag har tidigare år odlat majsen i tunnelväxthuset men känner inte för att använda den platsen i år till att odla majs då det kräver mycket passning. Har man inte bra cirkulation i växthuset blir majsen lätt dålig. Så förra året när jag va nybliven tvåbarnsmor missade jag att hålla det öppet så mycket som det behövdes och majens blev dålig och jag fick ingen skörd. Jag vet inte om det va svampangrepp som förstörde för mig då kolvarna blev alldeles svarta och slutade växa.

Men i år som sagt provar jag på friland och jag sätter dom tätt så att dom ska ta hjälp av varandra att hålla sig uppe när det blåser mycket.

Och jag har faktiskt ett youtube klipp där en del handlar om när jag skördare majs 2017. Det är på riktigt den godaste majsen jag har ätit! Och därför jag chansar och kör på i år fast det känns som jag är sent ute. Vill så gärna ha majs till barnen eftersom vi inte köper det längre.

Därför köper jag inte majs längre

Varför jag inte köper Majs längre är för den odlas inte här i Sverige. Har försök hitta att dom tar in när det är säsong för majs och att den då skulle vara svenskproducerad men har inte hittat ännu eller så har jag väldig otur.

När jag googlat länge på dom sorter vi köpte förr får jag fram att dom odlas i Österrike, Ungern, Frankrike, Peru, Thailand, Italien, Danmark, Polen, Tyskland, Israel och Spanien.. Bara här är mitt val väldigt enkelt att förstår. Jag vill inte importera mat så långt bort ifrån och jag får direkt massa saker jag undrar. Flyger majsen hitt eller åker fartyg? Kanske lastbil? Och hur odlas den? Och med vilka lagar och krav?

Och jag undra hur lång tid det skulle ta för mig att kunna ta reda på hur majsen odlas och vilka krav och lagar dom har i alla olika länder? Om ens det skulle gå att få fram över googel från säkra källor?

Därför köper jag inte majs längre

Bisfenol A (BPA) i konservburkar

Jag har ibland också läst artiklar och rapporter om Bisfenol A (BPA) men känner att det är väldigt svårt att få grepp om fall det är farligt eller inte. Och att det fortfarande är väldigt mycket forskning som görs för att få klarhet i detta. Så jag skriver inte mer om detta då jag inte känner jag har kött på benen om detta ämne.

Så nu ska jag bli kung på att odla majs så kanske jag i framtiden startar en självplock där alla som har vägarna förbi kan komma och plocka kolvar. Låter inte det grymt härligt och en fantastisk lite upplevelse??

Och nu hoppas jag majsen växer på bra så ni kan få följa med på dess resa här inne.

Ha en riktigt fin helg / Elin

You Might Also Like...

3 Comments

Leave a Reply