Hur jag bygger ett bihotell

Nu ska ni få hänga med mig när jag bygger ett bihotell

Jag har ju blivit helt tokig sista tiden i att försöka inspirera till att främja och bevara arter i naturen. Speciellt såna som vi har här i och runt jordbruksmarkerna.

Så i detta inlägg ska jag berätta hur jag byggde mitt första bihotell för solitärbin. Och vill ni se hur det verkligen gick till ska ni trycka in på mitt youtube klipp som ligger längst ned i inlägget.

Hur jag bygger ett bi-hotell

Det första jag gjorde var att leta reda på en massa olika storlekar på vedbitar som vi haft i många år i källaren. Så många år at dom till och med fanns här när min farmor och farfar bodde i huset.

barn och bihotell

Vi har massor med äldre möbler ståendes

Sen tog jag mig ut i ladugården med barnen där vi har massor med äldre möbler ståendes. Jag hittade där en perfekt liten byrå som passade in vad jag hade för tanke i huvudet på hur det skulle bli.

Det tog lite tid att pussla ihop alla vedbitar så jag kunde fylla byrån så mycket det bara gick. Men det blev en perfekt sysselsättning för Märta och hon gillade verkligen att plocka i vedbitar åt mig i byrån.

borrar till solitärbin


Använder borr i
3 – 12mm så att det skulle passa flera olika slag av solitärbin

Sen började jag borra hål i mellan 3 – 12mm så att det skulle passa flera olika slag av solitärbin. Och detta tog verkligen tid! För jag fick ladda batteriet flera gånger och sen ville jag vara noggrann när jag borrade så det blev fina gångar till bina som minst vad 10 cm djupa. Hade en del jättelånga borr så det blev såna gångar med. Och viktigt bara att dom inte är genomgående.

mitt insektshotell

Så medans batteriet laddade ibland passade jag och barnen på att hämta vass och klippt till vass. Och om man tittar på ett vasstrå kan man se att det är uppdelat i olika sektioner. Jag försökte vara riktigt nog att klippa precis efter en sån sektion för att få så långa gångar som möjligt i vasstrået. Och sen försökte jag vara riktigt noggrann med att öppningen blev rund och fin. Som ni ser på bilden nedanför här.

vasstrån i bihotell
Försökte göra så runda fina hål som möjligt på vassen
vasstrån och vedkubbar i bihotell

Soligt men inte hett

Men sen kom det svåraste av allt tycker jag. Att hitta ett ställe i trädgården där det är soligt men inte hett. Jag tror detta stället vid våran gärdsgård ska funka?? Nu är det bara vänta och se om jag får några gäster?

bihotell mot gärdsgård

Sen som ni ser fick fyra gamla tegelpannor vara tak. Kanske kommer ändra på taket ifall inte det hållet hotellet tort.

Och vill du se allt på film som jag har gjort hittar ni det i klippet nedan.

Dela:

Du kanske också gillar..

Lämna en kommentar

guest
1 Kommentar
Se alla kommentarer
trackback

[…] Läs mer om bihotell här […]

Kontakta Elin Lewenhaupt

Om mig

Jag heter Elin Lewenhaupt och är 31år och bor på en liten gård utanför Eksjö i Småland med min Make Eric och våra tre barn Märta Vera och Nils. Här delar jag min passion för livet på landet och min stora dröm är att bli helt självförsörjande.

Idag jobbar jag som influencer, bloggare, youtuber, filmfotograf och kreatör och gör samarbeten med små och stora företag.

Vill du få tips och inspiration till din mailkorg?

Jag skickar inget skräp eller spam och du kan avsluta din prenumeration när du vill.

Senaste inläggen

No feed

Få tips och inspiration direkt i mailkorgen

Vill du få tips och inspiration till din mailkorg?

Få tips och inspiration om självhushållning, fotografering, hållbarhet, föräldraskap med mer, direkt i din inkorg.

Vill du få tips och inspiration till din mailkorg?

Få tips och inspiration om självhushållning, fotografering, hållbarhet, föräldraskap med mer, direkt i din inkorg.