Trädgård/odling

Hur vi odlar pumpor

Inlägget innehåller annonslänkar för odla.nu

Hur vi odlar pumpor

Jag har aldrig tidigare lagt någon tid på att odla pumpor för jag har förstått hur mycket yta dom behöver. Men jag vet inte om det var jag eller Eric som kom på att att vi skulle prova att ha dom på gödselstacken. Och allt detta ska jag berätta mer om nu.

Vilka sorter har vi odlat och när skede sådden ?

Om jag inte minns helt galet skickade jag efter och har odlat dom här :

Pumpa, Halloween- ’Tom Fox’ som ni hittar HÄR

Pumpa, Jätte- ’Gele Reuzen’ som ni hittar HÄR

Nakenfröpumpa ’Olga’ som ni hittar HÄR

Och jag sådde allihopa första veckan i Maj och efter det fick dom stå med frostvakt inne i växthuset för sedan planteras ut när frostrisken var över här på höglandet.

Hur vi odlar pumpor

Var har vi odlat pumporna?

Eftersom pumpor behöver mycket plats gjorde vi ett test att sätta dom i stora högar som var en blandning av jord, gödsel och ensilage. Dessa högar har vi varje år på en gammal gödselplatta här på gården och jag brukar kalla det för min jordfabrik. Något att tillägga är att platsen är riktigt varm och solig.

Hur vi odlar pumpor
Märta och Vera vid gödselplattan full med pumpor

Vad har dom fått för skötsel?

Jag har fått vattna 3 gånger i sommar och då två utav dom va precis i början när det va riktigt tort. Annars har verkligen högarna behållit fukt och gett näring. Sen har jag två gånger i sommar röjt noggrant runt för att hålla undan ogräs speciellt nässlor. Och för att vi med barnen lätt skulle kunna se om det blev några pumpor och följa hur fort dom har vuxit.

Otroligt stor skörd!

Tänk vad lite tid jag har lagt på dessa pumpor och så fick vi allt detta tillbaka! Vi skördade idag 26/9 för att vara säkra på att inte förlora för många till sorkar som börjat äta upp pumporna. Men vilken skörd och så mycket mer en vad vi kunde drömma om. Nu ska jag inte bara titta på olika recept på pumpa utan också ge bort till nära och kära som fina höst presenter.

Hur vi odlar pumpor
Hur vi odlar pumpor

Hoppas ni också blir sugna på att odla pumpa nästa år! / Elin

You Might Also Like...

1 Comment

Leave a Reply