Samarbeta med Elin Lewenhaupt

Dahlior från frön och knölar

Jag har ju nu i några år odlat både dahlior från frön och knölar som har blivit så himla vackert i våran trädgård. Jag tror att några av mina mest omtyckta bilder är där jag och dom dahlior jag har i trädgården syns. Och inte är det så konstigt det är makalöst vackra blommor.

Vad är svårast med dahlior?

Under dom år jag har odlat tycker jag det är svårast att övervintra knölarna och att starta upp knölarna på våren. Ja har provat att övervintra genom att slå in varje knöl i tidningspapper och sen lagrat dom i en flyttkartong på ett svalt ställe i källaren. På detta viset har jag fått hälften av cirka 100 knölar att överleva till våren. I år provade jag att lagra alla i flyttkartonger där jag varvar kutterspån med knölar på ett svalt ställe så får vi se hur det går i år. Men det finns flera sätt att lagra som till exempelt i torv eller direkt i krukan om det är så man har dom i trädgården.

Att starta upp vid våren kan också vara knepigt och där finns också flera alternativ men det som funkat bäst för mig är det ni kan se på youtubeklippet under, i hinkar med fuktig jord. Provad också att starta i vanliga plastpåsar du köper i mataffären men där möglade alldeles för många för mig.

Dahlior från frön

Jag måste säga att jag gillar att så dahlior från frön bäst. I april fyller dom blå backarna ni ser på bilden nedan med jord och sen sprider jag ut lagom med frön över jorden och täcker. Och sen får dom står i växthuset med frostvakt för att gro och växa sig större. När dom har varit 6-8 cm hög har jag planterat om dom en och en i kruka men så kommer jag inte göra i år. I år ska jag sätta ut dom direk i en lång odlingsbädd för att spara tid till att lägga mer fokus på grönsaker i år och inte blommor.

Två favoritspåsar med frön är https://www.impecta.se/sv/artiklar/dahlia-decorative-giants.html och https://www.impecta.se/sv/artiklar/dahlia-pompon-lilliput.html

Dahlior från frön och knölar
Perfekta backar att odla i
Dahlior från frön och knölar
Dahlior från frön

Varför välja att köpa knölar?

Du kan välja färg, sort, utseende och storlek . Som jag har ju två riktiga favoriter som jag köpte från knöl förra året. Dom heter Dark Fukubi och Cafe av Lait . Börjar du googla på sidor där du kan köpa knölar kommer du förstå hur otroligt många det finns.

Dahlior från frön och knölar
Jag med en Cafe av lait

Ett tips! Följ Dahliaentusiasterna på Facebook

DÄR KAN DU HITTA MÅNGA TIPS SOM RÖR ALLT OM DAHLIOR
Dahlior från frön och knölar

Akta dig från frosten!

Och det sista jag vill att du ska veta är hur känsliga dahliorna är för frost. Jag har ju frostvakt i växthuset men så fort dom står på friland gäller det att följa väderapparna slaviskt så att du täcka över och skydda dina dahlior. Här har vi ofta järnnätter och under dom vill jag inte förlora mina dahlior som jag lagt så mycket tid och pengar på varje år.

Det är samma på hösten. Kolla vädret och täck över så kan du förlänga blomningen med flera veckor.

Om det är något mer ni undrar fråga här eller på mina andra sociala medier. På Instagram är ju alltid smidigt.

Hörs /Elin

Dela:

Du kanske också gillar..

Lämna en kommentar

guest
2 Kommentarer
Se alla kommentarer
Lill

Väldigt användbar information. Jag har 6 cm långa gängliga dahlior odlade från frön inne, men vad gör jag nu? Bor i lägenhet med balkong. I vad kommer de att trivas på balkongen?
Tack//Lill

Kontakta Elin Lewenhaupt

Om mig

Jag heter Elin Lewenhaupt och är 31år och bor på en liten gård utanför Eksjö i Småland med min Make Eric och våra tre barn Märta Vera och Nils. Här delar jag min passion för livet på landet och min stora dröm är att bli helt självförsörjande.

Idag jobbar jag som influencer, bloggare, youtuber, filmfotograf och kreatör och gör samarbeten med små och stora företag.

Vill du få tips och inspiration till din mailkorg?

Jag skickar inget skräp eller spam och du kan avsluta din prenumeration när du vill.

Senaste inläggen

No feed

Få tips och inspiration direkt i mailkorgen

Vill du få tips och inspiration till din mailkorg?

Få tips och inspiration om självhushållning, fotografering, hållbarhet, föräldraskap med mer, direkt i din inkorg.

Vill du få tips och inspiration till din mailkorg?

Få tips och inspiration om självhushållning, fotografering, hållbarhet, föräldraskap med mer, direkt i din inkorg.