10 saker jag bara måste odla till mina barn

Jag får jättemånga frågor om odling och barn och har nu därför gjort en lista på 10 saker jag bara måste odla till mina barn. Det här vill jag alltid ska finnas varje år i min trädgård så att mina borna kan plocka och frossa i godsaker.

Sockerärtor

Först ut är ärtor och vad jag lärde mig från förra året är att jag måste börja mycket tidigare med att så ärtor och ha det på flera platser. Märta va helt tokig i att äta och plocka ärtor och det var det första hon sprang till varje dag från att dom första va klara. Den plats jag hade ärtor på var helt ”misshandlad” av att hon var där jämt och rev i plantorna. Så i år ska jag ha mycket fler platser med ärtor och börja tidigt med ett gäng redan inne i växthuset så barnen kan få detta godis så tidigt det bara går.

Jordgubbar

Jordgubbar är på topp 10 och det är ju inte så konstigt kanske. Men jag har ännu inte kommit till den punkt i min odling att vi har dom mängder jag vill ha så att barnen inte bara frossar under sommaren utan också på vintern för att vi har kunnat frysa ner massor. Jag gjorde ett jättejobb med jordgubbslandet förra året och har planterat flera plantor nära gångarna i köksträdgården för att få större skörd. Men tror jag ska satsa på ytterligare fler platser för att vara på den säkra sidan till god skörd.

Tomater

Fanns det inga sockerärter gick Märta direkt till växthuset för att leta tomater. Alla tomater går hem men det finns en sort som heter Sweet Aperitif som är en jätte favorit. Den måste jag odla varje år till både stora och små i våran trädgård.

10 saker jag bara måste odla till mina barn
Sweet Aperitif är den lilla röda tomaten på bilden.

Majs

Att odla egen majs är ett måste för mig speciellt när barnen tycker det är så gott. Det är sån otroligt stor skillnad i smaken emot den man köper. Och sen finns det andra saker som gör att jag inte vill köpa majs i från affären och det bloggar jag om här https://elinlewenhaupt.se/darfor-koper-jag-inte-majs-langre/

Majsen är otroligt lätt att förrodla och växer snabbt. Det jag nu försöker hitta är en sort som passar bäst för mig här på höglandet så den hinner mogna i tid. Det va verkligen på håret i höstas att vi fick skörd som baren har kunnat äta nu i vinter.

Gurkor

Att dela på en solvarm gurka med barnen är drömmigt. Behövs inte många plantor för att få massor med gurkor och det gäller att skydda dom väl så att inte barnen är där och plockar dom innan de vuxit färdigt. Va mycket lyckat att ha dom uppe i taket på tunnelväxthuset för att få ha dom ifred.

Potatis

Potatis är på topp 10 för att Märta tycker det är så otroligt roligt att skörda. Hon älskar verkligen att leta efter potatisen i jorden och detta har också gjort att hon äter dom bättre när vi kan prata om när vi skördade och plockade dom innan maten.

Brytböna

Förra året va första gången jag odlade Störpurpurböna Carminat och det har jag nämnt tidigare på min instagram att den ska jag alltid ha i min trädgård. Vi åt mängder under hela sommaren och jag hade i frysen länge innan dom tog slut nu i vinter. Kokta med smält smör på verkligen älskade barnen!

10 saker jag bara måste odla till mina barn

Smultron

På ena sidan av tunnelväxthuset har jag egenodlade smultronplantor där barnen verkligen har ätit massor med smultron. Till och med Vera som inte alls va stor lärde sig fort vilka bär som va så söta och goda att äta och leta efter. Vi hade smultron tidigt på sommaren till långt långt in på hösten förra året. Det var underbart att se barnen vara där och leta.

10 saker jag bara måste odla till mina barn

Kapkrusbär

Kapkrusbär går verkligen hem hos mina barn så i år har jag flera plantor på gång i källaren för att få en mycket tidigare och större skörd till detta året. Vill ha massor med gula bär i frysen som baren kan äta tillsammans med jordgubbar under vintern.

10 saker jag bara måste odla till mina barn

Blåbär

Baren älskar ju amerikanska blåbär och det tar mig så emot att köpa dom i affären så här på vintern. Men det är så att vi bara haft ett år då vi fick skörd på 2 av dom 6 buskar vi har och därför jag inte har någon bild på detta då dom gick åt i ett nafs. Men i år ska jag göra en jättesatsning på att föröka dom buskar vi har genom att prova Sara Bäckmos tips på youtube https://youtu.be/Upq0kQGMfvs . Svårt men om några år kommer det vara så värt det. Just nu är alla våra buskar i tunnelväxthuset och framtida buskar tänkte jag ha en upphöjd bädd utanför växthuset.

Så här är mina 10 saker jag bara måste odla till mina barn varje år i min trädgård. Hoppas det gav er tips på vad ni ska ha till era barn i trädgården i år.

Lycka till /Elin

Dela:

Du kanske också gillar..

Lämna en kommentar

guest
0 Kommentarer
Se alla kommentarer
Kontakta Elin Lewenhaupt

Om mig

Jag heter Elin Lewenhaupt och är 31år och bor på en liten gård utanför Eksjö i Småland med min Make Eric och våra tre barn Märta Vera och Nils. Här delar jag min passion för livet på landet och min stora dröm är att bli helt självförsörjande.

Idag jobbar jag som influencer, bloggare, youtuber, filmfotograf och kreatör och gör samarbeten med små och stora företag.

Vill du få tips och inspiration till din mailkorg?

Jag skickar inget skräp eller spam och du kan avsluta din prenumeration när du vill.

Senaste inläggen

No feed

Få tips och inspiration direkt i mailkorgen

Vill du få tips och inspiration till din mailkorg?

Få tips och inspiration om självhushållning, fotografering, hållbarhet, föräldraskap med mer, direkt i din inkorg.

Vill du få tips och inspiration till din mailkorg?

Få tips och inspiration om självhushållning, fotografering, hållbarhet, föräldraskap med mer, direkt i din inkorg.