Hur jag bygger en köksträdgård del 1

Nu ska ni få hänga med hur jag bygger upp hela min stora köksträdgård. Jag har drömt om det här så länge! Och det ska bli så otroligt kul att ni ska få hänga med på resan.

Jag har varit väldigt duktig med att ta bilder under resans gång så nu ska ni få se från början hur det går till och hur jag har tänkt.

Enkelt att vattna om det fortsätter vara så här torrt

Vi har ju en jättestor gräsmatta så det va inte helt enkelt att bestämma vad det stora landet skulle vara. Men det som fick bestämma va att det skulle vara enkelt att vattna om det fortsätter vara så här torrt som det har varit. Nu ligger landet så vi smidigt kan hämta vatten från ån vi har nära. och från byggnader där vi samlar regnvatten.

odling med barn

Så här där Märta och jag står är platsen där det stora landet får växa fram.

Varför använder vi katron och målarpapp?

Vet ni att jag vid nyår satt och tittade på att beställa hem sån här svart markduk i plast. Vi har sån nu i landet med jordgubbar för att hålla undan ogräset. Jag vill ju så gärna göra små små steg åt ett mer hållbart sätt att leva och därför började jag fråga min syster om hon inte kunde samla på sig kartong på sitt jobb för att använda till att kväva gräsmattan så skonsamt som möjligt. Så där gick jag ett steg ifrån att använda mindre plast.

Och om jag inte minns helt galet nu så är det Paulina Velobloom och Pettsonhuset som är min stora inspirationskälla till att använda kartong och målarpapp i mina odlingar.

Och för att inte kartongen skulle blåsa iväg när vi jobbade blötte vi upp den.

Framåt kvällen sen kunde vi börja köra flis och jord

Jag är så fruktansvärt tacksam att vi får låna mina föräldrars traktor för att köra flis och jord. Annars hade detta varit ett väldigt lång projekt med skottkärra och en mindre glad rygg.

I mitten byggde vi en gång av träflis som är 10 meter lång och 160 cm bred.

I mitten byggde vi en gång av träflis som är 10 meter lång och 160 cm bred. Här har jag en tanke att vi ska böja några bågar med armeringsnät över för att bland annat odla bönor på. Och så tänker jag att det blir sjukt snyggt att ha någon blomma i ingången till köksträdgården. Kommer kännas så himla fint och välkomnande.

odla med träflis

Sen rullade vi ut målarpapp på sidorna av träflis gången och det va verkligen ett perfekt mått att göra odlingsbäddarna på. Så dom blev 120 cm breda. Och målarpappen är ju också för att kväva gräsmattan så skonsamt som möjligt.

en jättestor odlingsbädd
odling med barn
Tänk vad Märta och Vera ska kunna äta mycket grönt från detta land.

Vi började med att göra färdigt den stora gången och två odlingsbäddar där vi sen satsade på att få ut det mest akuta som vi ville odla.

Så idag växer det potatis, sparris, gullök, silverlök, purjolök, morötter och sockerärter.

purjolök i odlingsbädd
sparris i köksträdgård
Äntligen fick sparrisen komma ut !
potatis i köksträdgård

Och nästa inlägg om köksträdgården kommer ni få se hur vi fortsätter bygga ut med fler gångar och odlingsbäddar på bredden. Och så hoppas jag att vi får upp armeringsnätet så vi får ut bönorna.

Hoppas ni tycker detta är roligt att följa så hörs vi snart igen med del 2

Ha det bäst / Elin

Dela:

Du kanske också gillar..

Lämna en kommentar

guest
3 Kommentarer
Se alla kommentarer
trackback

[…] Läs mer om hur jag började här med köksträdgården […]

trackback

[…] Läs första inlägget om köksträdgården här On 30 maj, 2019 • By Elinlewenhaupt 0 […]

Tord

Tack för detta! Precis vad jag sökt efter ett tag.
Hämtar inspiration och erfarenhet för årets projekt: Köksträdgård för mig och mina gäster på B&B.
Odlar för frukost & fika.
Mitt största bekymmer är hur man går gångytor utan att det följer med in skräp i huset.
Är lite ”yrkesskadad” när det gäller städning,,,

Kontakta Elin Lewenhaupt

Om mig

Jag heter Elin Lewenhaupt och är 31år och bor på en liten gård utanför Eksjö i Småland med min Make Eric och våra tre barn Märta Vera och Nils. Här delar jag min passion för livet på landet och min stora dröm är att bli helt självförsörjande.

Idag jobbar jag som influencer, bloggare, youtuber, filmfotograf och kreatör och gör samarbeten med små och stora företag.

Vill du få tips och inspiration till din mailkorg?

Jag skickar inget skräp eller spam och du kan avsluta din prenumeration när du vill.

Senaste inläggen

No feed

Få tips och inspiration direkt i mailkorgen

Vill du få tips och inspiration till din mailkorg?

Få tips och inspiration om självhushållning, fotografering, hållbarhet, föräldraskap med mer, direkt i din inkorg.

Vill du få tips och inspiration till din mailkorg?

Få tips och inspiration om självhushållning, fotografering, hållbarhet, föräldraskap med mer, direkt i din inkorg.