Trädgård/odling

Odla gurka och tomat inomhus på vintern

I år provar jag att odla gurka och tomat inomhus på vintern. Detta gör jag ju för att stilla mitt odling begär, experimentera och bäst av allt det är så roligt att göra det med barnen. Att plocka gurka och tomat från fönstret om vi lyckas kommer ju bli något av året tidiga höjdpunkt. Kommer nog inte bli som att äta dom färska från ett växthus men så roligt att odla fram eget.

Vilka sorter av gurka och tomat?

Efter att sökt runt i olika grupper på facebook och kollat vad Sara bäckmo valt så blev det tillslut att jag valde gurkan Picolino F1 och tomaten Vilma .

Odla gurka och tomat inomhus på vintern

Försådd och vilken plats i huset?

Jag sådde mina frön den 9 januari inne i ett miniväxthus i rotningskuber som jag sen ställde på värmematta. Och efter dom grot har jag planerat om både gurka och tomat 1 gång innan jag haft dom svalt i källaren under växtbelysning. Sen den 8 februari har jag tagit upp båda sorter och planterat om dom till större kruka igen och nu står dom i ett fönster i tv-rummet mot söder.

Odla gurka och tomat
odla gurka på vintern

Kan redan se ämnen till blommor på gurkan

Det har ju bara gått några dagar sen jag tog upp tomaten och gurkan och redan kan jag se ämnen till blommor på gurkan. Och det syns att det inte är långt borta på tomaterna heller. Nu hoppas vi bara att det blir många dagar med sol så att plantorna får rätt ljus.

Odla gurka och tomat inomhus på vintern
Små ämnen till blommor på gurkan.
Odla gurka och tomat inomhus på vintern
I ett söderfönster får plantorna stå

Att tänka på?

Något jag tycker man ska tänka på är att det bara är 4 frön i påsen med gurkan picolino om man vill ha fler plantor och i tomaterna va det 40 frön så där har man några att försöka med.

Om det inte blir tillräckligt med sol kommer jag att använda en växtbelysning lampa om plantorna behöver det. Men hoppas ju att dom ska va tåliga och klara sig utan.

Jag kommer plantera om gurkorna en gång till när jag ser att rötterna kommer fram under krukan. Sen får jag se lite hur stora tomaterna blir om dom också behöver mer plats.

Glöm inte ge näring och vattna.

Lycka till / Elin

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply