Trädgård/odling

Från 5 till 100 äppelträd

Vet ni att jag har en stor dröm att när jag är 40 år ska jag gå från 5 till 100 äppelträd på och runt gården. Och alla ska jag på något vis planterat ut för att jag har tagit fram eller köpt äppelträden. Det kan ju vara allt från grundstammar till frön från sorter jag hittat i det vilda eller köpt på nätet. Börjar ni läsa på om detta är det en hel djungel av råd och tips. Och jag tänker försöka mig på många som sagt.

Jag tror det var när jag började läsa på om solitära bin och biodling som jag blev så otroligt intresserad av hur mycket fruktträd vi hade och hur många som fanns i våran omgivning. Och just förra året blev det äpplen jag fick för mig att lägga störst fokus på först så redan då lyckade jag driva upp lite plantor från frön. Det är dom ni ser på bilderna som jag ska börja lära mig ympa på.

Från 5 till 100 äppelträd
Från 5 till 100 äppelträd

Varför så många äppelträd?

 • Jo för jag känner det kommer ge så mycket för mig som vill bli självförsörjande.
 • En kunskap inte många besitter längre som jag kan dela vidare.
 • En trygghet i framtiden när det gäller mat i olika former.
 • Ett mycket rikare djurliv och insektsliv i och runt gården. Tänk liksom alla blommor till insekter och all frukt som blir till oss, djuren och fåglarna.
 • En stor glädje i livet att bara få se och lära mig med och motgångar i detta projekt

Så drömmigt så drömmigt.

Från 5 till 100 äppelträd

Finns bara 5 st äppelträd jag kan se ifrån gården

Vi har två äppelträ som står i trädgården som vi fick av mina svärföräldrar när vi flyttade in här. Jättefina med otroligt goda äpplen så där kommer jag verkligen ta ympris. Sen har vi 3 vildäpplen i betena runt om gården men där jag är orolig att ett av dom inte lever länge till om jag inte på någotvis kan hjälpa det få mer liv med lite beskärning.

Så det finns verkligen massor med plats för flera träd och det här kommer verkligen bli en utmaning men en otroligt rolig en och ni ska verkligen få hänga med på denna resan. Jag kanske till och med inspirerar fler till att göra samma sak som jag tänker försöka göra??

Ojoj detta är bara början hihi

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  karolina
  8 januari, 2020 at 13:12

  spännande projekt! vi hade turen att få gott om fruktträd (9 äppelträd, 3 körsbärsträd, 2 päronträd, 3 plommonträd och fläder) när vi flyttade in vårt hus. tyvärr märker jag att det ofta blir mer frukt än vi kan ta tillvara på. har ännu inte lyckats vinterförvara äpplen tex.

  • Reply
   Elinlewenhaupt
   8 januari, 2020 at 14:39

   wow vilke rikedom! Du kan inte sälja genom reko-ringen eller till någon som gör must?? har du någon sort som har bra egenskaper för att vinterförvara? Annars skulle jag verkligen försöka ympa på en sort på något av träden som passar till det 🙂

Leave a Reply